tisdag 8 april 2014

Förstelärare? Eller sekundalärare?

Ja, läser man kriterierna för vad man ska kunna påvisa för att kunna söka till förstelärare så väcker det en hel del tankar.

Tycker i sak att alla mina kollegor på min enhet är värda löneförhöjning a la rejält. Att några av oss ska utses till förstelärare- och om vi är fler som söker än vad som finns tjänster- hur påverkar det vårt arbetsklimat? De som söker men inte får tjänsten- utan den går till en kollega. Känner man då sig som värderad sämre? Tror det.  I alla fall att den andra är bättre...

Det är viktigt med mandat i kollegiet sägs det.
Men eh, är det inte risk för att de "populära" då blir förstelärare? Någon som är bra på att vara t.ex. social. Eller är generellt omtyckt, men kanske inte för just sin lärarskicklighet. Eller är bra på att framhäva sig själv, kanske ibland på andras bekostnad? Inte för att det måste vara så. Men risken finns ju i allra högsta grad.

Är dessutom enheten liten -säg 8 personer och 2 ska utses till förstelärare - känns risken stor att det splittrar gruppen.

" Det blev de där som man redan visste att chefen gillade" "Chefen ser ju aldrig vad alla gör, bara vad de där gör" osv osv. Hur hindrar man känslorna av kanske avundsjuka eller att någon känner sig sämre?


Trevligt med chans till löneförhöjning. Men jag vet inte om förstelärartjänsterna är till gagn för oss lärare egentligen, eller om de splittrar oss istället?

Och blir de som inte är förstelärare lika väl behandlade av föräldrar t.ex? Eller om det är två lärare som har varsin klass i en årskurs. Den ena är förstelärare  och den andra, eh "vanlig" lärare. Vilken tror ni föräldrarna vill ha?!

De "vanliga" lärarna blir kanske lätt "sekunda" lärare...?


Nåja. Det är väl bara att börja knåpa på ansökan....

Kram!

8 kommentarer:

  1. Jag instämmer helt i det du skriver. Det var kanske bra tänkt men blir så...fel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst. Tanken är ju bra.

      Men det blir liksom inte riktigt rätt?

      Känns ibland som ett sätt att smita från problemet att ALLA lärare är underbetalda. Och ett sätt att splittra. De som blir förstelärare vill ju inte bli av med sin löneförhöjning så de måste ju "gilla" systemet.

      Om du sedan ska söka om din förstelärartjänst och inte får den eller inte söker den igen, så får du behålla din högre lön, men får inga löneförhöjningar i framtiden, tills övriga "vanliga" lärare är i kapp. Och det kan ju ta tid...Vilket i praktiken innebär att den låga lönenivån bibehålls för alla.
      Men jag tycker ju att är man förstelärare, erkänt duktig, så hur kan man bli av med tjänsten?! Det kommer någon duktigare?! Men gör det att man själv är sämre?

      Ojojoj. Tänk om vi fick fokusera på att fixa resultaten istället!

      Radera
  2. Har en förstelärare på jobbet som är just duktig på att hävda sig, lyssnar inte på andra och alla andra tycker den är jobbig. Sånt där märks ju tydligt när man kommer ny. Att den ska stå för speciellt kollegialt lärande är det inte mycket av. Verkar fått tjänsten för ett område den är duktig på, och jobbar med i annan anställning 20%. Men så var väl inte tanken? "Du jobbar inte heltid hos oss men vi vill dra nytta av din andra anställning så du får bli förstelärare."
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men fy, hur har den läraren fått den tjänsten?! Hur har facket kunna godkänt den?

      Man ska ju vara duktig på att dela med sig!

      På vår skola så ska det utses 8 nya förstelärare. Vi har redan 3.

      Vi har fått extra tilldelning av den sorts tjänst eftersom jag jobbar på en skola där det är extra svårt och jobbigt att arbeta. Många med andra språk och socialt inte så bra alls. Vi jobbar hårt med att försöka få ordning på resultaten. Vi höjer dem successivt men det tar tid...

      Vi ska tydligen få en extra procents löneförhöjning också, för att vi måste vara extra duktiga om vi ska fixa resultat här och för att de ska få de bästa lärarna på de skolor som behöver det mest. Tanken är god men vi får väl se hur mycket som trillar ned i lönekuvertet...

      Kram!

      Radera
  3. håller helt med dig i din tanke där. Alla lärare ska ha bättre betalt sen är det inte mer med det!

    SvaraRadera
  4. Ja det här har blivit tokigt! Istället gör att bli en uppmuntran känns det mest som en smäll på käften. På min väldigt stora arbetsplats är den enda försteläraren inte ens behörig för att undervisa på detta stadium?! Och nu har kommunen bestämt att inte söka mer pengar. Det värsta med förstelärarreformen är att för lång tid framöver kommer nu alls politiker hänvisa till den och påstå att man gjort något för att förbättra löneläget för lärare. Vilket skämt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det låter ju inte klokt! Hur har din kommun lyckats får pengar från staten när läraren inte ens är behörig på stadiet?! Står ju i huvudkriterierna...

      Radera