måndag 31 oktober 2011

Om jag fick önska...

... skulle jag hunnit med att skriva alla omdömen idag, skulle jag hunnit med att skriva två pedagogiska kartläggningar och två anmälningar till EHT. (ElevHälsoTeamet). Sedan skulle jag hunnit rätta en hög, minst 20 cm tjock, med papper och sorterat in andra papper. Sedan skulle jag ha fixat nya läskort och matteläxan inför nästa vecka. Men- istället....:

Idag har jag ägnat halva dagen åt att diskutera Skolverkets "allmänna råd kring planering och undervisning". Kan ni tänka att det heter RÅD fast de menar - följ eller dö? Får inte riktigt ihop detta. Samtidigt ÄR det bra saker de skrivit, mycket självklart, men det som saknas är hur ända in i h-e man ska hinna med att göra allt detta. Särskilt kontinuerligt och med varje elev. För TID är det absolut största problemet var vi överens om i vår lilla enhet. Visst kan vi nog få till det där, vi gör det ju redan fast kanske inte riktigt så avancerat som de beskriver, och jag anar att en skolinspektör inte skulle godkänna om jag pekar på huvudet- på frågan var ALL dokumentation finns....

Vet ni att 90% av tillfrågade lärare i en undersökning anser att administrativt arbete ökat de senaste 5 åren- utan att andra uppgifter tagits bort (LR´s undersökning)? Känns ju inte som någon överraskning direkt....

Fler uppiggande resultat av undersökningen var:
  • Drygt var tredje lärare — 36 procent — uppger att deras arbetssituation har försämrats det senaste året.
  • 90 procent uppger att de administrativa uppgifterna har ökat de senast fem åren - utan att andra arbetsuppgifter försvinner.
  • Varannan lärare i undersökningen får inte den ro och avskildhet som de behöver för att förbereda lektioner och ta del av, bedöma och ge respons på elevuppgifter.
  • 60 procent av lärarna uppger att de har sömnsvårigheter på grund av sin arbetssituation.
  • 16 procent av lärarna har upplevt hot, och sju procent har utsatts för våld - vilket är en kraftig ökning jämfört med vår tidigare undersökning.
  
Övriga halvan av dagen har använts till ytterligare PP (problempapper, pappersprassel, pappers"#¤¤% !). För vem gör vi dessa? Jo men visst mina 7-åringar är ju så mogna att de kan ta till sig detta...för att inte tala om deras föräldrar som verkligen vill veta detta. Jag menar, det vill ju till och med jag (som förälder).....NOT! Jag litar på mina barns lärare. 

Nu har jag spytt lagom och är nästan redo för sängen. Imorgon ska vi arbeta vidare med genrepedagogik och den egna tiden på eftermiddagen har i mitt fall ersatts med ett tvåtimmarsmöte....Ja men ....

Kram på er alla- och go´natt!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar