söndag 14 september 2014

Att rösta

I mitt fall är det knepigt att rösta. Inte själva röstandet i sig. Utan att faktiskt bestämma mig. I alla dessa hjälpsamma valbarometrar och valkompasser så är det inte lätt att säga vad det lutar åt.... I en ena är jag tydligen mest sympatisör med moderaterna. ?! I den andra med Miljöpartiet och Socialdemokraterna. ?! I den tredje....Ja ni förstår! Maken gjorde dem också. Mitt i. På allt. Han var varken konservativ eller progressiv, varken röd eller blå....ja den barometern hjälpte lysande....haha.

För det första. Hur kan det skilja så in h-e mellan olika barometrar? Klart frågorna är olika, men de är dessutom väldigt olika ställda. Jag kikade på detta. Det kan såklart påverka. Men det kan väl inte vara enda svaret? Eller?

För det andra. Jag är inte särskilt intresserad av politik (då hade jag varit politiker) i vardagslunket. Det gör att jag inte orkar sätta mig in i på djupet i varenda fråga...Nackdel för mig såklart. Men hur många, handen på hjärtat, har djupkunskap om partiernas ställning i många frågor. Inte bara de/det man sympatiserar med utan även de andras?

För det tredje. Vi har representativ demokrati i Sverige. Vilket innebär att jag kan idag tala om vad jag tycker ungefär (eftersom inget parti stämmer superbra...). Partierna/personerna kan sedan rösta i princip hur tusan de vill i olika frågor i riksdagen. Problemet de kan få är att folk sedan tycker att de inte hållit sina löften, men that´s it. Och det går i en del fall att skylla på att " de måste kompromissa" för att kunna styra. Detta gäller såklart båda sk. blocken.  Och nästa omgång kan såklart konsekvensen bli att de får färre röster. Finns det något bättre än representativ demokrati? Inte vet jag.

Jag saknar dock något för mig viktigt. Kan vi inte skrota dessa förbaskade block?! Kan inte partierna våga samarbeta med andra än de gamla vanliga? Tänk- en regering med t.ex. Folkpartiet, Socialdemokrater och Miljöpartiet. Det kanske skulle kunna funka om de inte var så låsta i gamla spår? För i många barometrar kanske de faktiskt inte är så olika? (Obs! Detta är ett exempel, inte en önskan om att dessa ska regera, jag har ej heller kollat om de tycker lika i många frågor, det är som sagt bara en tanke kring detta att våga gå utanför boxen! Vilket parti jag väljer att rösta på är helt privat och kommer aldrig att redovisas här)

För mig finns det några partier som har mina sympatier. Sedan är tyvärr fallet så att några av dem kan tänka sig att samarbeta med några som jag inte gillar/har alldeles för olika åsikter i för många frågor. Det kan jag inte styra!

Rösta ska man. Misstänker dock att jag knappast är ensam om att tycka att det inte är helt lätt.

Ha en bra söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar